Patient-Centered Design

atrium

The South Jordan Health Center's design incorporates features that are an intentional part of the healing process. From the planning stages to the construction phase and through to the administration of the facility, everything has been designed to reduce the anxiety of the patient’s experience and to increase the efficiency of care. From the way you enter the building to the way you access services, even down to the color scheme, the building promotes healing with its inviting atmosphere and patient-focused processes. And when stress decreases, patients’ receptivity to healing increases.

Collaboration

The building’s design, along with the comprehensive list of services available, facilitates collaboration. The easy-to-navigate layout places complementary services next to each other to maximize collaboration among specialty physicians. Patients benefit greatly in terms of both treatment and convenience by having all their doctors in one location.

The facility also fosters a high level of teamwork between primary care physicians and specialists. Instead of patients visiting their primary care doctor and then being referred to a specialist for an appointment in a different location on a different day, patients can now take care of all their health needs in one place. The doctors no longer have to consult by phone, they can meet face-to-face, with one another and with patients, to discuss prognosis and treatment recommendations. Everything is right here for patients.

back to top

Efficiency

One of the innovative design aspects of the building is the separation of patient areas and work areas. Patients have separate hallways, their own entrance to the exam rooms, and a unique experience away from the action that sometimes happens behind the scenes. Patients see only the personnel they need to see. This attention to traffic flow makes for a safe, accessible, soothing environment.

The clinic’s work spaces are located on the opposite side of the exam rooms from the patient corridors. The building’s design opens up in the work areas to promote collaboration and increase efficiency. Desks are built low to increase sight lines and there are no walls or obstructions to block views. This allows the nursing staff to continually assess the needs of the entire area. The physician work areas are adjacent to the nurses’ work spaces, so the doctors have a unique vantage point to monitor work flow and can better communicate with the nurses and medical assistants. This integration of staff minimizes the steps for the physician and improves the care given to each patient.

back to top

Beauty

Beautiful inside and out, the building expresses the latest in modern architectural design. The exterior is nonrepetitive and asymmetrical and incorporates overlapping volumes and planes. The L-shaped building also has a long, sweeping, curved glass corridor along its western side, lending the whole building a striking presence. A variety of textures and glass feature prominently on the exterior, and different colors are used to designate the clinic side from the specialty side—a warm brick-like color for the clinical side and an off-white with terra-cotta accents for the specialty side.

The interior creates an oasis where, regardless of the season or the weather outside, it is always springtime inside, with an abundance of natural light, green plants, and warm spring colors. In fact, the trees in the atrium are planted in the actual earth below. There are many different textures and tones inside, including floors of stone, tile, carpet, and wood. There are also wood accents in bamboo, cherry, and maple on the walls and ceilings. And the phenomenal artwork also helps reinforce the inviting nature of the space’s atmosphere.

An important part of the building’s beauty lies in the simplistic, easy-to-navigate layout. Everything in the building flows to the central atrium. This simple aid to navigation ensures that visitors never lose their sense of time or orientation.

back to top

Technology

From the linear accelerator in the Huntsman Cancer Center to the advanced imaging capabilities in radiology to the nuclear medicine camera, the South Jordan Health Center uses the latest technology and state-of-the-art medical equipment to better treat patients. What’s more, the building features advances in technology to increase efficiency, including weighted shelves that automatically send information to the general supply room when an item is running low, or the system of pneumatic tubes that snake throughout the building and allow our health care professionals to send samples or prescriptions to 17 stations located throughout the facility.

back to top